06.05.2009 12:44

Muškáty

 

MUŠKÁTY nikdy nesklamú

S vykladaním muškátov na balkón musíme ešte nejaký ten mesiac počkať. Môžeme sa však venovať rastlinám, ktoré sme na zimu uložili do chladnej miestnosti. Máme tiež čas na rozmyslenie, aké druhy budeme tento rok pestovať, čo potrebujeme dokúpiť.

 

Väčšina pestovateľov si síce každý rok kupuje nové rastliny, ale sú medzi nami aj takí, ktorým sa úspešne darí muškáty prezimovať. V tomto období ich prenesieme na svetlejšie miesto, kde sa teplota pohybuje okolo 15 °C. Rastliny môžeme zrezať a postupne ich začať polievať a privykať na svetlo. Hoci sa muškáty rozmnožujú odrezkami, ktoré odoberáme v auguste, môžeme aj teraz získané odrezky dať zakoreniť. Použijeme substrát na rozmnožovanie a po zakorenení ich presadíme do vhodných nádob. Vrchol zaštipneme, aby sa rozkonárili. Aj prezimované rastliny asi po mesiaci presadíme do čerstvého substrátu. Na balkón ich však vyložíme až vtedy, keď už nebudú hroziť jarné mrazíky, ktoré by ich mohli poškodiť.

Prečo práve muškáty?

Tieto kvety naďalej ostávajú jednými z najobľúbenejších balkónových rastlín. Sú populárne najmä pre ich nepretržité kvitnutie, ale aj pre rozmanitosť druhov a farieb kvetov i listov. Dokonca aj v období, keď nekvitnú, sú pekné a zaujímavé – rôznymi tvarmi listov, ich sfarbením, ako aj vôňou. U nás sa pestujú už tak dávno, že väčšina z nás ani nevie, že pochádzajú z južnej Afriky. Dodnes si uchovali odolnosť proti suchu a obľubu v teple. Pri pestovaní im preto vyberáme stanovište, kde je dostatok tepla a svetla. Napriek tomu, že majú rady teplo, nádoby, v ktorých ich pestujeme, chránime pred prehriatím, aby sa korene „neuvarili“. Hoci sú odolné proti suchu, najmä v horúcom počasí ich výdatne polievame a pri presádzaní nezabúdame na dno nádoby nasypať dostatočne hrubú drenážnu vrstvu. Samozrejme, veľmi dôležité je aj ich pravidelné prihnojovanie.

Bohatý výber

Existuje viac ako dvesto druhov muškátov. Medzi najčastejšie pestované patria krúžkované, štítovitolisté, nazývané aj previsnuté a veľkokveté, ktoré sú známe ako anglické muškáty. Čoraz populárnejšie sú aj takzvané voňavé muškáty. Muškáty krúžkované dostali pomenovanie podľa kresby na listoch. Rastú vzpriamene, stonky sú dužinaté a postupne drevnatejú. Kvety môžu byť jednoduché alebo plné, ich farebná škála je široká - od bielej po tmavobordovú. Odlišujú sa aj farbou listov a výškou rastliny, ktorá sa pohybuje od tridsať do osemdesiat centimetrov. Muškáty štítovitolisté majú krehké dlhé stonky, preto sa hodia do závesných košov alebo na okraje debničiek. Stonky počas roka drevnatejú. Listy sú lesklé, päťlaločné a pripomínajú brečtan. Sú veľmi odolné proti výkyvom počasia a niektoré odrody sa samy čistia, to znamená, že kvety po odkvitnutí odpadnú. Vyberáme pre ne miesto chránené pred vetrom. Muškáty veľkokveté sú kríčkovité rastliny, ktorým postupne drevnatejú stonky. Listy majú srdcovitý tvar, smerom nahor sa lievikovito stáčajú a sú na dotyk drsné. Kvety sú široké okolo päť centimetrov a trochu pripomínajú kvety petúnok. Môžu byť jednofarebné biele alebo s kresbou, jednoduché alebo plné, okraje môžu byť kučeravé v rôznych odtieňoch, ružovej, červenej až takmer čiernej. Muškáty s voňavými listami pestujeme najmä pre listy, pretože kvietky sú malé a nevýrazné. Listy obsahujú éterické oleje, ktoré voňajú napríklad po mäte, citróne, jablku, ruži alebo ako ihličnany. Keď listy pošúchame medzi prstami, je ich vôňa ešte intenzívnejšia. V poslednom období sa na trhu objavujú aj minimuškáty. Dorastajú do výšky 15 až 25 centimetrov a kvitnú

—————

Späť