14.06.2009 00:00

Krása v črepníkoch

 

 

V črepníkoch sú ešte krajšie

Trvalky pestované v nádobách vynikajú oveľa viac ako na záhone, kde sa často strácajú v hustej spleti rastlín. V črepníkoch majú možnosť predviesť sa v celej svojej kráse.

 

Trvalky na záhonoch sa navzájom dopĺňajú a postupne si odovzdávajú štafetu v príťažlivosti. Nájdu sa však medzi nimi aj také, ktoré nie sú atraktívne počas celého vegetačného obdobia, čím znižujú celkový dojem zo záhona. Pre trvalky v črepníkoch to však neplatí. Často bývajú vysadené samostatne, takže ich dominantné postavenie priťahuje pozornosť. Oplatí sa vyberať druhy okrasné počas celého roka, aj keď touto náročnou podmienkou sa možnosti výberu podstatne zužujú. Teoreticky môžeme pestovať v črepníku akýkoľvek druh alebo odrodu. Z praktického hľadiska však niektoré druhy reagujú na pobyt v nádobe lepšie, iné v porovnaní s pestovaním na záhone zasa chátrajú.

OKRASNÉ LISTOM

Kráľovné tieňa
Pestrá skupina odrôd funkie (Hosta) spĺňa všetky základné podmienky pestovania v nádobách. Bohatý výber, atraktívnosť počas celého roka, celková nenáročnosť a jednoduché prezimovanie ich posúva na popredné miesto medzi trvalky vhodné do črepníkov. Hoci väčšina odrôd nepatrí na slnečné stanovište, nájdu sa aj také, ktoré môžeme pestovať aj na slnečnejších terasách. Množstvo slnka by sme však vždy mali vyvážiť zvýšenou zálievkou. Rozmanitosť funkií nie je len v tvaroch a farbách listov, ale aj v celkovom vzraste rastlín. V ponuke sú odrody vysoké od 15 do 70 cm, niektoré rastú v úhľadných trsoch, iné sa rozrastajú do šírky. Celkovému vzrastu by sme mali prispôsobiť aj veľkosť a tvar črepníka. Z ďalších tieňomilných trvaliek môžeme v črepníkoch pestovať rozličné odrody zimozelene menšej alebo zimozelene väčšej, ktorá je však náročnejšia na prezimovanie. Oba druhy sa veľmi dobre kombinujú s jarnými cibuľovinami alebo s inými sezónne kvitnúcimi rastlinami. V nádobách sa darí aj mnohým druhom atraktívnych papradí. Strapaté trsy
Čoraz obľúbenejšie na pestovanie v črepníkoch sú ostrice a trávy. Ich ojedinelý vzrast im zabezpečil uplatnenie aj v novodobej záhradnej architektúre. Na terasách sa využívajú hlavne ich farebné odrody. Na slnečných stanovištiach sa darí kostrave sivej (Festuca glauca) alebo mohutnejšiemu druhu ovsíkovcu vždyzelenému (Helictotrichon sempervirens). Oba druhy majú modrosivé listy so strieborným nádychom. Pestrá tráva Hakonechloa macra ‘Aureola’ vytvára nádherné trsy mierne prehnutých, úzkych, zelenožltých listov, poteší aj atraktívnym jesenným zafarbením. Mohutné druhy tráv používame opatrnejšie. Vyžadujú totiž veľké nádoby a vhodné sú len do veľkorysejších úprav. Neprávom sa často zabúda na ostrice. V črepníkoch pôsobia často oveľa krajšie ako na záhonoch, kde v spoločnosti iných trvaliek často zanikajú. Nezvyčajnou hnedou farbou upúta vždyzelená ostrica (Carex buchananii). Ako strapatý trs vlasov pôsobí Carex comans. Veľa druhov ostríc sú vždyzelené rastliny, niektoré sú však v našich klimatických podmienkach len čiastočne mrazuvzdorné.
Slnečný balkón

Takmer samozrejmosťou sa stalo pestovanie levandule v nádobách. Spolu so santolinou, pestrofarebnými dúškami, šalviou a inými bylinkami si môžeme na balkóne či terase vytvoriť aromatickú záhradku. Sprevádzať ich môžu rozličné rozchodníky. Z vysokých druhov sa osvedčil rozchodník nádherný ‘Brilliant’ (Sedum spectabile), vybrať si môžeme aj z farebnejších odrôd, ako je napríklad ‘Herbstfreude’, s výraznejšou farbou kvetov, alebo ‘Matrona’ s atraktívnou purpurovou farbou listov počas celého leta. Z levandule sa oplatí pestovať atraktívnejšie odrody s veľkými súkvetiami, sýtymi farbami kvetov a kompaktným vzrastom. Zátišie môžeme spestriť napríklad aj „francúzskou“ levanduľou (Lavandula stoechas).

KVITNÚCI SPOLOČNÍCI

Veľmi nenáročná rastlina je orlíček obyčajný (Aquilegia vulgaris), ktorému sa najlepšie darí v polotieni. Moderné odrody sú nižšie, a teda vhodné aj do nádob. Pôdu majú rady humóznejšiu, vlhkú a vápenistú. Pri výsadbe preto pod sadenice pridáme drobný vápenistý štrk. Zaujímavé kvety s ostrohou kvitnú v máji a júni. Na jar nás svojimi kvetmi potešia kosatce sieťkované (Iris reticulata), do nádoby ich však musíme vysadiť už v jeseni. Vyhovuje im slnečné miesto a dobre priepustná pôda. V črepníku vydržia bez presádzania aj niekoľko rokov. Kvitnú v odtieňoch modrej a fialovej farby a dosahujú výšku asi pätnásť centimetrov. Prvosienky (Primula) sú odolné proti chladu, preto ich na balkón či terasu môžeme vyložiť oveľa skôr ako ostatné balkónové rastliny. Ich kvety žiarivých farieb vyniknú napríklad v kontraste so studenou sivou kovových črepníkov. Prosperujú v hlbšej nádobe, kde majú korene dostatok miesta na rast. Nenáročný mliečnik chvojkový (Tithymalus cyparissias) sa uspokojí aj so starou kovovou vaničkou. Táto rastlina, ktorá divo rastie v našej prírode pozdĺž ciest, na okrajoch lesov i rumoviskách, veľmi dobre znáša sucho. Nenápadné zelenkasté kvety sa rozvíjajú od apríla do júna. Pri manipulácii s touto rastlinou musíme byť opatrní, lebo je jedovatá. Aj srdcovka nádherná (Dicentra spectabilis) je odolná trvalka, vhodná na pestovanie v hlbších nádobách. Nízka srdcovka menšia dorastá len do výšky dvadsať centimetrov, preto jej postačí menší črepník. Najlepšie sa im darí v polotieni, vo vlhkom substráte bohatom na humus.

 

—————

Späť